Oldalunk ún. süti vagy cookie file-okat használ, melyeket a gépeden tárol a rendszer. A cookie-k személyazonosításra nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az Uniós törvények értelmében az OK gomb megnyomásával elfogadod a cookie-k használatát, de beállításukat bármikor módosíthatod. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Termékek Menü
   

Régi kocsiszínből modern otthon

Ko
2018. 02. 20. 10:29:00

Utrecht történelmi városrészében évtizedek óta elhagyatottan állt két épület. Az egyik egy 1950-es években épített irodaház a másik pedig egy 1895-ben épült kocsiszín. Ebben semmi különleges nem lenne, hiszen sok régi épület áll üresen Európa-szerte. Itt viszont két olyan építész talált az épületekre, akik lehetőséget láttak abban, amiben más elsőre legfeljebb a bontási költségeket számolja. 

Rolf Bruggink építész megvette a két épületet és már a legelején eldöntötte, hogy az építészetileg és anyaghasználatában értékesebb kocsiszínt megtartja, hogy egy, a mai kor elvárásainak megfelelő otthont építsen magának. Niek Wagemans építész segítségével álltak neki a tervezésnek és kivitelezésnek. Az 1950-es irodaépületet nem szerették volna megtartani, hiszen annak szerkezete és építészeti értéke jelentéktelen volt. Ezért is döntöttek úgy, hogy a bontásra ítélt házból minden lehetséges anyagot felhasználnak a kocsiszín felújításához. Niek Wagemans szerint donorként használták az egyik épületet a másik javára.  "Az az elképzelés, hogy egy meglévő épületet át lehet alakítani úgy, hogy teljesen új arcát mutassa, olyat ami lenyűgöz."

A kocsiszín funkciójából adódó nagy belmagasságú, egybefüggő teret próbálták minél jobban megtartani. Belépve az épületbe egy nagy és nyitott szalonba érkezünk. Közepén alakítottak ki egy szabadon álló, körbejárható kétszintes blokkot. Amiben alul egy konyha, az emeleten pedig háló és fürdőszoba kapott helyet. A funkciók elhelyezésén kívül valamiféle térosztás is a szerepe ennek a belső tömbnek.

Ahhoz, hogy a hátsó nappali rész minél világosabb legyen nagy felületen kellett megnyitni a falat. Ezt leszámítva az épület szerkezete minimális változáson ment keresztül. 

ELHAGYATOTT BORÁSZATBÓL CSALÁDI HÁZ

SZÉLMALOMBÓL VENDÉGHÁZ

Vissza a blogra

Forrás: pinklemur.blog.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
GLIFO
Márkák
DFV

           MVP-004727

Kedvezményes ajánlataink
/* */