Oldalunk sütiket használ a kellemesebb felhasználói élményért.. Az "OK" gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. OK
Termékek Menü
0
   

ReGen Village: a hálózaton kívüli utópisztikus falu

No
2016-05-27 11:22:00

A dán építész iroda az EFFEKT megálmodta a jövőt, ahol önfenntartó közösségek a saját élelmiszereiket állítják elő és megtermelik a szükséges energiát is. Természetesen már Magyarországon is vannak ilyen kezdeményezések, úgynevezett Mag Közösségek, de ez a terv merőben más, hiszen itt minden részlet építészek által tökéletesen megtervezett, használva a legújabb technikákat a maximális hatás érdekében.

Ezt a víziót a ReGen Village-ben tervezik megvalósítani. A közösség teljesen független lesz mindenfajta hálózattól, mely a fenntartható design által olyan problémákra nyújt megioldást, mint például a klíma változás vagy az élelmiszer biztonság. Úgy tervezik, hogy ezt az utópisztikus közösséget már az idei nyáron elkezdik építeni.

Az EFFEKT honlapja szerint minden ReGen Village mögött 5 fő elv áll: „energiahatékonyság, magashozamú organikus élelmiszerek helyi előállítása, vegyes megújuló energiaforrások és raktározás, víz és hulladék újrahasznosítás, helyi közösségek megerősítése”.

A házakat ezekben a csodálatos közösségekben teljes mértékben a fenntartható életre tervezik. Az áramot a fotovillamos napelemek biztosítják, de a passzív fűtési és hűtési rendszer kissé csökkenti a terhet minden egyes ház elektromos használatánál. A családok a házzal összekapcsolt üvegházakban termesztik majd a zöldségeket, gyümölcsöket. A házak együttesen egy megosztott, helyi ökoszisztémát képeznek.

A falvakba számos közösségi teret terveztek, ahol olyan létesítmények is lesznek, mint elektromos autó töltőállomások illetve függőleges akvapónikus rendszerek. A közösség megosztva használja a víztárolókat és a hulladék újrahasznosító rendszereket. Természetesen lesznek állattenyésztésre kijelölt terek, közösségi étkezésre alkalmas részek, játszóterek és közösségi tanuló központok.

Simon Lynge az EFFEKT partnere így vélekedik a készülő tervről: „ A modern életvitel legkevésbé sem fenntartható és ez egyértelműen sokkal ellenállóbb megoldásokért kiált. A technológia már létezik, már csak a tudományt kell a mindennapi építészetbe illeszteni. A RenGen Falvak mindezt képesek műszakilag is kivitelezni és egy új fajta, sokkal fejletteb hálózaton kívüli integrált rendszert alkotni. Az idő megérett arra, hogy újradefiniáljuk a lakóközösségek fogalmát és a fejlődésük irányát.”

Az ötlet rendkívül izgalmas és az EFFEKT stúdió már készen is áll arra, hogy tovább vigye a design-t a következő szintre, hiszem már a nyáron nekiállnak az első RenGen Village építésének Hollandiában, mely 15,500 m2 lesz. A következő mintafalvakat pedig Svédországban, Németországban, Norvégiában, Dániában fogják építeni a terv szerint és már tárgyalásokat kezdtek Kínában, Afrikában és az Egyesült Arab Emirátusokban is.

Vajon ezek a falvak lesznek a jövő együttélési formái? Te mit gondolsz? Szívesen élnél ilyen közösségben?

este a ReGen Village-ben

a rendszer alkotóelemei

a háztípusok

a ház tulajdonságai

a növénytermesztés formái

A ReGen Village modellje

 

Forrás: Inhabitat

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
kupon500
A hét terméke
Márkák
Kedvezményes ajánlataink
/* */